Trime-CZ logo
Trime-CZ logo

Všechny články

V čem se liší omega 3 ve formě triglyceridů a fosfolipidů?Aktualizováno 5 months ago

Omega 3 mastné kyseliny se mohou vyskytovat ve dvou hlavních formách – triglyceridové a fosfolipidové.


Jaké jsou formy omega 3 mastných kyselin a v čem se liší?

Struktura:

• Triglyceridy: Skládají se ze tří mastných kyselin vázaných na glycerol. Tato forma se běžně nachází v rybím oleji. V této podobě jsou jsou tuky ukládány a využívány v těle.

Fosfolipidy: Obsahují dvě mastné kyseliny, které jsou vázány na molekulu glycerolu s fosfátovou skupinou. Tato forma je přirozeně přítomná v buněčných membránách a je typická pro krillový olej.


Vstřebatelnost a biologická dostupnost:

Triglyceridy: Omega 3 ve formě triglyceridů jsou méně rozpustné ve vodě, což může vést u některých lidí, se zhoršeným trávením, k nižší vstřebatelnosti. Tato forma musí být pro využití v těle nejprve rozložena na jednotlivé mastné kyseliny. 

Fosfolipidy: Omega 3 ve formě fosfolipidů se díky své struktuře lépe rozpouštějí ve vodě a snadněji pronikají buněčnými membránami. To zajišťuje vyšší biologickou dostupnost a lepší vstřebávání omega 3 mastných kyselin.


Integrace do buněčných membrán:

Triglyceridy: Pro vstřebání musí tělo nejprve přeměnit triglyceridy na formu, kterou mohou buňky využít pro tvorbu buněčných membrán.

Fosfolipidy: Nachází se ve správné formě pro přímou integraci do buněk, čímž podporuje jejich pružnost a funkčnost.


Snášenlivost a "rybí" pachuť:

Triglyceridy: Olej ve formě triglyceridů z ryb může u jedinců s citlivějším trávením způsobovat nepříjemné vedlejší účinky, jako je reflux nebo vracející se rybí pachuť po konzumaci. Pokud po suplementaci pociťujete tyto nepříjemné projevy, doporučujeme vyzkoušet omega 3 olej z řas, který je chuťově jemnější a nemá rybí pachuť, případně omega 3 olej z krillu.

Fosfolipidy: Omega 3 olej ve formě fosfolipidů z krillu bývá lépe snášen a méně často způsobuje tyto vedlejší účinky jako je reflux.


Z důvodu odlišnosti jednotlivých forem a jejich působení na organismus nebo snášenlivosti, by měl výběr vhodné formy suplementu s omega 3 probíhat  na základě individuálních potřeb a zdravotního stavu jedince.


Fosfolipidy z krillu jsou snadno vstřebatelné, díky čemuž by měly být ideální volbou pro osoby se specifickými potřebami, například pro sportovce případně pro osoby starší 60ti let se sníženou trávicí kapacitou nebo pro osoby s gastrointestinálními onemocněními.


Výhodou triglyceridové formy omega 3 mastných kyselin je naopak vyšší zastoupení kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA) v poměru na dávku.

Byl tento článek užitečný?
Ano
Ne