Jaký je rozdíl mezi acerolou a syntetickým vitamínem C?Aktualizováno 19 days ago
Běžný vitamín C v doplňcích stravy, známý jako kyselina askorbová, je obvykle syntetického původu. Jde o izolovanou molekulu vitamínu, která se v těle vstřebá, ale postrádá synergické fungování s dalšími látkami, které se přirozeně vyskytují v ovoci nebo zelenině.
Acerola naproti tomu obsahuje vitamín C v přirozené formě, společně s dalšími bioaktivními látkami jako jsou:
bioflavonoidy
polyfenoly
další vitamíny (provitamín A, některé vitamíny skupiny B ) a minerální látky (draslík, hořčík, vápník, fosfor, sodík, zinek a železo)
Tyto látky přirozeně podporují vstřebávání, využití a antioxidační účinek vitamínu C v těle. Díky tomu může mít přírodní vitamín C z aceroly komplexnější efekt působení než čistá syntetická kyselina askorbová. U suplementace aceroly dochází také méně často k podráždění žaludku, a to i u citlivých jedinců.
Dlouhodobě vysokou suplementaci samotné kyseliny askorbové nepovažujeme za ideální strategii a doporučujeme se soustředit na příjem vitamínu C ze stravy a z celistvých doplňků stravy jako je právě acerola.