Trime-CZ logo
Trime-CZ logo

Všechny články

Jaký je rozdíl mezi acerolou a syntetickým vitamínem C?Aktualizováno 19 days ago

Běžný vitamín C v doplňcích stravy, známý jako kyselina askorbová, je obvykle syntetického původu. Jde o izolovanou molekulu vitamínu, která se v těle vstřebá, ale postrádá synergické fungování s dalšími látkami, které se přirozeně vyskytují v ovoci nebo zelenině.

Acerola naproti tomu obsahuje vitamín C v přirozené formě, společně s dalšími bioaktivními látkami jako jsou:

  • bioflavonoidy

  • polyfenoly

  • další vitamíny (provitamín A, některé vitamíny skupiny B ) a minerální látky (draslík, hořčík, vápník, fosfor, sodík, zinek a železo)


Tyto látky přirozeně podporují vstřebávání, využití a antioxidační účinek vitamínu C v těle. Díky tomu může mít přírodní vitamín C z aceroly komplexnější efekt působení než čistá syntetická kyselina askorbová. U suplementace aceroly dochází také méně často k podráždění žaludku, a to i u citlivých jedinců.

Dlouhodobě vysokou suplementaci samotné kyseliny askorbové nepovažujeme za ideální strategii a doporučujeme se soustředit na příjem vitamínu C ze stravy a z celistvých doplňků stravy jako je právě acerola. 

Byl tento článek užitečný?
Ano
Ne